Recept: Tagliatelle met pangasius-spekrolletjes in tomatensaus

12 Jan

Omdat de pangasiusfilet met 50% korting bij de appie in de schappen ligt, eet ik deze week vis. Ik ben helemaal niet zo’n vismens: als het te vissig smaakt, vind ik het niet zo lekker. Broodjes zalm gaan er gelukkig wel in, net als kabeljauw en tonijn, en ach, pangasiusfilet, dat smaakt eigenlijk nauwelijks naar vis dus dat gaat ook heel goed. Ik had ook echt zin in pasta en daarom besloot ik er zelf wat lekkers van te maken. Het resultaat: tagliatelle met pangasius-spekrolletjes en snijbonen in tomatensaus. Het was erg lekker, dus speciaal voor jullie hier het recept! De precieze hoeveelheden van alles kan ik je moeilijk vertellen, want ik doe meestal maar wat met kruiden en zo, gewoon wat me lekker lijkt. Kun je het moeilijk inschatten, dan gewoon even proeven!

Wat je nodig hebt voor 2 personen:

– 300 tot 400 gram snijbonen, vers of uit de diepvries

– 200 tot 300 gram pangasiusfilet, vers of uit de diepvries

– 1 pakje ontbijtspek (150 gram, je hebt waarschijnlijk 75 to 100 gram nodig)

– 2 blikjes tomatenblokjes (crushed tomatoes)

– 150 tot 200 gram tagliatelle

– 1 grote ui

– 2 volle eetlepels geraspte Parmezaanse kaas

– 1 kipbouillonblokje

– bruschettakruiden

– Italiaanse kruiden

– peper, eventueel zout

– pan om de tagliatelle in te koken

– hapjespan met (glazen) deksel. Heb je die niet? Een braadpan kan ook, of een wok met deksel.

Hoe moet het?

Gebruik je pangasiusfilet uit de diepvries, zorg dan dat het ontdooid is voor je begint. Leg het bijvoorbeeld ’s morgens in de koelkast als je het ’s avonds op wil eten.

Kook eerst de snijbonen. Gebruik je een pak uit de diepvries, dan volg je de aanwijzingen op de verpakking. Heb je verse snijbonen, snijd dan eerst de topjes eraf, was ze en snijd ze schuin in stukjes. Kook ze in weinig water in ongeveer 15 min beetgaar. Dit kan langer of korter duren, afhankelijk van de hoeveelheid boontjes in je pan. Even opletten dus! Als ze klaar zijn, giet dan af en laat ze in een vergiet staan tot je ze weer nodig hebt.

Snipper de ui.

Leg intussen de pangasiusfilet op een grote snijplank en dep het droog met wat keukenpapier. Strooi er vers gemalen peper overheen en flink wat Italiaanse kruiden. Geen zout! Het spek en de Parmezaanse kaas zijn waarschijnlijk al zout genoeg. Wrijf de kruiden er een beetje in met je vingers. Doe allebei de kanten van de filet en snijd hem met een scherp mes in stukjes: eerst doormidden in de lengte en dan in strookjes van een paar centimeter breed.

Neem een plakje ontbijtspek en scheur het doormidden. Pak nu een stukje vis en wikkel zo’n half plakje eromheen. Met de andere helft kun je een nieuw stukje inwikkelen. Doe dit tot al je vis in een stukje spek is ingerold. Als je vis een beetje uit elkaar valt, maak je geen zorgen: gewoon spek eromheen wikkelen, dat lost zich tijdens het bakken vanzelf op doordat het spek eromheen ‘krimpt’ en de vis zo vasthoudt.

Hmm. Volgens mij is hier iets verkeerd gegaan met het verkleinen, mijn pan lijkt wel ovaal! Of zou het gewoon aan de hoek liggen?

Verhit wat olijfolie in de hapjespan. Doe de gesnipperde ui erin en laat ‘m even liggen. Daarna omscheppen tot de stukjes lichtbruin zijn. Haal uit de pan en leg even op een schoteltje.

Leg voorzichtig de pangasius-spekrolletjes in de pan en laat ze zo liggen tot de onderkant van het spek mooi goudbruin is; dat duurt wel een paar minuten. Keer ze dan voorzichtig om en laat de andere kant ook mooi bruin worden. Indien nodig een beetje platdrukken zodat ze beter blijven liggen.

Zijn beide kanten van het spek mooi bruin, dan kun je de ui weer terug in de pan doen. Maak de blikken tomatenblokjes open en giet ze erbij. Pas op, want het kan een beetje spetteren! Voeg een paar flinke eetlepels bruschettakruiden en de Parmezaanse kaas toe, liefst een beetje verdeeld over de pan. Doe zonder te roeren het deksel op de pan en laat het gedurende 15 min zachtjes verder pruttelen.

Doe een klein laagje water in een tweede pan om je pasta te koken en leg er een kipbouillonblokje in. Zet je fornuis aan zodat dit water alvast verwarmd wordt. Zet water op in je waterkoker; als dit klaar is giet je het erbij. Op die manier heb je snel kokend water; vooral als je een elektrisch of keramisch fornuis hebt, gaat dit vaak veel sneller dan gewoon een pan op het vuur zetten. Gewoon een pan water met het bouillonblokje op het vuur zetten kan natuurlijk ook. Als het water kookt, doe dan voorzichtig de tagliatelle erin en kijk even op de verpakking hoe lang het moet koken.

De snijbonen mogen nu bij de tomatensaus. Roer voorzichtig de saus even door zodat alles mooi verdeeld is, proef even en voeg zo nodig nog wat peper of zout toe. Zout heb je waarschijnlijk niet nodig, omdat het spek en de Parmezaanse kaas al genoeg zout toevoegen, maar goed, even proeven kan geen kwaad. Laat het deksel eraf om te zorgen dat er wat overtollig vocht kan verdampen.

Giet de tagliatelle af en verdeel over de borden. Schep er wat saus overheen. Als je wilt, kun je er nog wat Parmezaanse kaas overheen strooien. Eet smakelijk!

Foto’s van eten maken is toch zo makkelijk nog niet! Zeker als je alleen maar een simpele camera bij de hand hebt. Maar goed, het gaat om het idee.

Tip: heb je het niet zo op vis, en dus ook niet zo op pangasiusfilet, dan kun je ook kip gebruiken. Zorg er wel altijd voor dat de stukjes helemaal gaar zijn, of je nu kip of vis gebruikt. Het is niet de bedoeling dat je er ziek van wordt!

Mocht je je zorgen maken over berichten van een paar maanden geleden waarin verteld werd dat er schadelijke stoffen in pangasius zitten, dan kan ik je geruststellen. Ik heb het gecheckt op de site van het voedingscentrum en daar vond ik dat je meer dan 11 kilo pangasius per dag moet eten voor je ook maar iets merkt. Nou, dat is wel heel veel. Voor mij in ieder geval geen reden om me zorgen te maken. Je kunt hier zelf lezen hoe het zit met de pangasius.

Ik heb dit recept zelf in elkaar gesleuteld, dus ik hoop dat ik niks vergeten ben. Mocht je het willen gebruiken, vermeld er dan even bij dat het afkomstig is van https://lesframboises.wordpress.com. Opmerkingen, tips en suggesties zijn natuurlijk altijd welkom!

—————————————————————————

Wil je het recept uitprinten maar heb je niet zo’n zin in al die plaatjes? Kopieer wat hieronder staat naar Word of een andere tekstverwerker, dan kan je het zo printen!

Wat heb je nodig:

– 300 tot 400 gram snijbonen, vers of uit de diepvries

– 200 tot 300 gram pangasiusfilet, vers of uit de diepvries

– 1 pakje ontbijtspek (150 gram, je hebt waarschijnlijk 75 to 100 gram nodig)

– 2 blikjes tomatenblokjes (crushed tomatoes)

– 150 tot 200 gram tagliatelle

– 1 grote ui

– 2 volle eetlepels geraspte Parmezaanse kaas

– 1 kipbouillonblokje

– bruschettakruiden

– Italiaanse kruiden

– peper, eventueel zout

– pan om de tagliatelle in te koken

– hapjespan met (glazen) deksel. Heb je die niet? Een braadpan kan ook, of een wok met deksel.

Hoe moet het?

1. Laat indien nodig de pangasius ontdooien.

2. Kook de snijbonen. Diepvries: volg de aanwijzingen op de verpakking. Vers: snijd de topjes eraf, even wassen, snijd ze schuin in stukjes en kook ze in weinig water in ongeveer 15 min beetgaar (kan langer of korter duren, afhankelijk van de hoeveelheid!)

3. Snipper de ui

4. Dep de vis droog met wat keukenpapier en strooi er versgemalen peper en Italiaanse kruiden overheen. Licht inwrijven en hetzelfde aan de andere kant.

5. Snijd met een scherp mes de vis in stukken, eerst in de lengte doormidden en dan in repen van een paar cm breed.

6. Wikkel het spek om de vis, ongeveer een half plakje per stukje vis (meer of minder afhankelijk van de grootte van de stukjes).

7. Verhit wat olijfolie in de pan en fruit de ui, laat liggen tot de stukjes lichtbruin zijn. Haal uit de pan en houd apart.

8. Bak de pangasius-spekrolletjes tot ze aan beide kanten mooi bruin zijn.

9. Voeg de ui, tomatenblokjes, bruschettakruiden en Parmezaanse kaas toe. Niet roeren. Laat met het deksel erop 15 min pruttelen.

10. Zet water op voor de tagliatelle, laat het bouillonblokje erin oplossen en kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.

11. Voeg de boontjes toe aan de tomatensaus, schep voorzichtig om. Even proeven en indien nodig zout en/of peper toevoegen.

12. Giet de tagliatelle af, verdeel over de borden en schep de saus erover. Eet smakelijk!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: